Op donderdag 24 oktober organiseerde RCO Knokke-Heist een grote oefening op het grondgebied Knokke-Heist/Damme/Moerkerke met als doel het uitplooien van een radionet door de eigen gemachtigden en de verbinding met Nederland verder te testen, verfijnen en optimaliseren.

1 commandopost RCOC, 4 belgische RCO stations en 3 nederlands DRCO stations verzorgden de dekking bij deze calamiteiten oefening.

 

Het verhaal:

Tussen Zeebrugge en Knokke-Heist heeft zich een kleine grondverschuiving voor gedaan. De grond is er instabiel. Het stuk dat getroffen is bevat zowel de hoogspanningslijnen naar Knokke-Heist als de verbinding tussen de aardgasterminal en de peakshaving installatie.
Alle stroom is afgesloten in Knokke-Heist, ondanks alle voorzieningen blijken diverse noodgeneratoren en batterijen niet het gewenste resultaat te geven, alle communicatie in de regio blijkt onmogelijk.
Door het raken van de verbinding tussen de aardgasterminal en de peakshaving installatie, is er een potentieel risico dat een gaswolk zal ontsnappen en dat een evacuatie van de regio Knokke-Heist/Damme/Moerkerke/Sluis/Oostburg/... nodig is.
Om een mogelijke evacuatie voor te bereiden wordt:
- een aantal critische plaatsen (rustoord Heist, kliniek Knokke, ...) in gereedheid gebracht om te evacueren
- ruimte (Molenhoek, ...) voorzien om ge-evacueerden uit critische installaties op te vangen
- de standaard evacuatie plaatsen en routes voorzien van communicatie
Gezien de nabijheid van Zeeuws vlaanderen wordt overleg gepleegd met de Nederlandse overheid om:
- de burgers in Zeeuws Vlaanderen te evacueren
- ge-evacueerden uit Knokke-Heist op te vangen
De weerberichten worden nauwlettend in het ooggehouden